Hacked By AdGhosT

Articol din: 13 decembrie 2012 | comentarii: 6 | voturi: 18
Citeste despre: sanatate nutritie ce se intampla cu creierul in timpul somnului proces de formare al memoriei

Ce se întâmplă cu creierul nostru în timpul somnului?

Creierul uman este cu adevărat uimitor. Sute de cercetători studiază și lucrează în jurul acestuia, pentru a încerca să-i descopere și, în același timp, să-i înțeleagă cât mai bine mecanismul de funcționare. 

Cunoașterea cât mai aprofundată a modului în care funcționează creierul contribuie semnificativ la tratarea bolilor neurodegenerative (anumite părți din creier, măduva spinării sau nervii periferici nu funcționează și sunt prezente disfuncții regionale ale neuronilor care mor). Printre cele mai cunoscute boli de acest tip se numără Alzheimerul și Parkinsonul.

Un studiu recent, realizat la Universitatea din California, a demonstrat că, în timp ce dormim, creierul nostru se comportă ca și cum și-ar aminti ceva.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetare a măsurat simultan activitatea neuronilor în diferite părți ale creierului, cu cea de formare a memoriei.

În acest fel au reușit să determine care părți ale creierului sunt activate și care dezactivate, în etape diferite. Mai exact, autorii studiului au măsurat activitatea cerebrală în cele trei părți esențiale ale creierului: neocortexul, hipocampul - cele două regiuni ce controlează memoria - și cortexul entorhinal. Tocmai în această ultime regiune, au descoperit oamenii de știință lucruri noi, extrem de importante și care pot fi de mare ajutor pentru neuroștiință.

Până în prezent, studiile au demonstrat importanța "dialogului" dintre neocortex și hipocamp, în procesul de formare a memoriei în timpul somnului.

Acum, datorită acestui nou studiu s-a constatat că un rol la fel de important îl are cortexul entorhinal, care leagă aceste două regiuni.

După cum afirmă chiar și cercetătorii, rezultatele sunt complet noi și surprinzătoare. De fapt, activitatea memoriei, din cortexul entorhinal, se produce chiar și sub efectul anesteziei.

Studiul aduce lămuriri consistente și dovezi concludente, extrem de importante, cu privire la modul în care lipsa somnului poate afecta memoria, capacitatea de concentrare și de învățare, precum și sănătatea întregului organism.
Autorii studiului atrag atenția asupra faptului că, atunci când mergem la culcare, chiar și într-o cameră întunecată, liniștită, fără informații senzoriale, creierul rămâne foarte activ.

De asemenea, concluzia generală a fost aceea că, prin intermediul proiectului, oamenii de știință au realizat performanța de a descoperi un factor decisiv și cu un impact uriaș pentru procesul de formare și consolidare a memoriei.


Roberta Cautiș

Ti-a placut acest articol? Voteaza-l aici!


Sara monti iti recomanda farmacia cu produse naturiste 
elaborate special pentru tine !

Articole cu acelasi subiect


 • Sanatate si Nutritie
  Cât zahăr avem voie să consumăm?
  Cât zahăr avem voie să consumăm?

  În ultimii 10 ani, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca doza zilnică de zahăr consumată să nu depășească 10% din numărul de calorii. Acum, după o revizie periodică, aceeași organizație a redus cantitatea, recomandând ca doar [citeste continuarea]

 • Sanatate si Nutritie
  8 alimente de evitat înainte de culcare
  8 alimente de evitat înainte de culcare

  Este recomandat ca întotdeauna să consumați mâncăruri ușoare la cină, înainte de a merge la culcare. Auzim frecvent acest lucru, dar nu toți știu concret din ce motiv.  Explicația este că, în timpul somnului, corpul nostru se [citeste continuarea]

 • Diete si Sport
  Cum să-ţi afli greutatea ideală
  Cum să-ţi afli greutatea ideală

  Lady Gaga si Christina Aguilera par multumite cu felul în care arata. Si asta este, oarecum o chestie buna. Practic ele încearca sa ne zica: „asa arat – si sunt mândra de asta”. În fond, cu toate avem o greutate ideala care ne face sa aratam [citeste continuarea]


Comentarii


Dumitrache Nicolae a comentat pe 13 decembrie 2012
da..si visele de obicei se indeplinesc...!
Mihai Fox a comentat pe 26 noiembrie 2012
Da dar ce au aflat cercetatorii nu ne ajuta cu nimic in privinta faptului ca utilizam 10 % din potentialul creierului...
roxi a comentat pe 25 noiembrie 2012
Foarte tare,nu stiam!
cristi a comentat pe 23 noiembrie 2012
daca vor reusi sa afle cum functioneaza creierul asta inseamna ca peste alte investigari ne vom putea vedea visele.
cristina a comentat pe 23 noiembrie 2012
am mai auyit acest lucru dar nu credeam ca e adevarat
gabi a comentat pe 22 noiembrie 2012
acum am inteles de ce in ultimul timp nu prea mai retin lucruri asa cum le retomea, acum 3-4 ani cand ma odigneam cum trebuie :D

Adauga un comentariu pe siteInregistrare SaraMonti
Autentificare
Facebook
Afla cum a reusit sa slabeasca Minodora 22kg intr-un timp atat de scurt!
Vrei sa-ti maresti si sa-ti ridici sanii in mod natural? Iata cat costa si ce trebuie sa faci.
Revista Online
 • Nr.2 Decembrie 2012
  Revista online - nr.2 Decembrie 2012
 • Nr.1 Noiembrie 2012
  Revista online - nr.1 Noiembrie 2012